MARRAKECH: EN MOBILETTE

Collages

In Marrakech verplaatsen de mensen zich op veel verschillende manieren. Sommigen wijken niet af van die in Nederland: lopend, met de auto, met de fiets (al had ik dat niet gedacht), met de bus (waarin mensen zich bijna opstapelen, zo vol zit die), en in taxi’s. Yellow cabs, net als in New York, maar toch net iets anders. Ten eerste zijn ze niet felgeel, meer een pasteltint. Daarnaast is de staat van de taxi’s ook… anders. Dat je bang bent dat de deur eruit zal vallen als je hem te hard dichttrekt. Maar voor vijf euro brengen ze je waar je heen wilt en daar gaat het natuurlijk om.

Naast de traditionele vervoersmiddelen zijn er nog andere opties. Er crossen tuk tuk’s door de straten, er zijn ezels die karren trekken en paarden met wagens erachter. Al denk ik dat die laatste enkel gebruikt worden door toeristen.

En dan is er nog één ding dat echt opvalt. De enorme hoeveelheid scooters die hier rondcrossen. En met scooters bedoel ik eigenlijk dat, en alles wat er in de buurt komt. Brommers, snorfietsen, solexen – ik ben geen expert op dat gebied. Ze crossen overal rond, met erg variërende bestuurders. Mannen, vrouwen (met en zonder hoofddoek/burka), stelletjes, vriendinnen (van tieners tot oma’s), zelfs hele families. Eén kind op het stuur, daarachter vaak papa, daarachter weer een kind en mama achterop. Een kind voor de bestuurder is ook nog een optie. Wie zegt dat je een grote auto nodig hebt voor een gezin met drie kinderen?

Ze zijn overal, les mobilettes, zoals ze hier denk ik genoemd worden. Op snelwegen, drukke kruispunten, in de binnenstad en zelfs in de smalste steegjes.  Het leek me leuk om er een serie van te maken!

IMG_1073

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.