PROJECT 366: THE BOOK

366 Collage1

Indien je mij in het echte leven goed kent: heb je jezelf al gespot op de cover?

Een boek schrijven. Ik heb het wel eens geprobeerd. Vroeger schreef ik thuis kleine verhaaltjes. Op school ben ik vorig jaar bezig geweest met een ‘echt’ verhaal, lang genoeg om een boek mee te vullen. Dat liep toch niet helemaal lekker. Het schrijven lukte me wel, maar waarover? Geen flauw idee. Dat project is dus nooit echt iets geworden. In tegenstelling tot een project dat ik zelf begon. Project 366. Ik fotografeerde dagelijks, van een enorme Buddha in Hongkong tot mijn pantoffels op de bank. En ik schreef, bijna iedere dag, een passend verhaal. (Soms paste het daadwerkelijk bij de foto, op andere momenten zorgde ik dat het paste. Twee koeien in een wei linken met de behandelde stof bij Nederlands? Het kan allemaal.)

De verhalen stapelden zich op en het idee van een boek ontstond. Alles was al wel geplaatst op mijn blog, maar ik wilde van mijn project heel graag iets tastbaars maken. Iets wat je vast kan pakken, op schoot kan nemen en kan doorbladeren. Toen het 366 jaar voorbij besloot ik om het te gaan doen.

Nou zeg ik wel dat ik het zou gaan doen, maar dat klopt eigenlijk niet. Ik klopte aan bij iemand die ik goed ken, Irma. Ik wist dat ze heel goed is met het maken van (foto)boeken. En ze wilde het doen! Ze ging aan de slag en de mailtjes begonnen bij mij binnen te stromen. Met vragen over de lay-out, lettertypes, uitsneden van de foto’s, correcties in de tekst… Alles werd overlegd en dat vond ik heel fijn, zo werd het echt mijn boek, gemaakt met mijn keuzes. We spraken nog een keer ‘live’ af om alles na te lopen. Ik maakte nog een collage voor de voorkant, de laatste dingetjes werden doorgesproken… En toen werd hij opgestuurd naar Blurb! Het wachten kon beginnen.

Maar uiteindelijk bleek het mee te vallen. Veel eerder dan verwacht stond Irma voor de deur. Met mijn boek! Bij het uitpakken klonk er ‘ooh’ en ‘aaah’, ik vond het zo mooi!  Ik kon niet helemaal beseffen dat dit echt mijn boek was. Een heel jaar lag er in mijn handen. Het is helemaal geworden zoals ik het verwacht had. Witte pagina’s waardoor de foto’s extra kleurrijk lijken en een rustige lay-out. Het is een mooi, dik boek geworden, waar je lekker in kan bladeren. Dat is dan ook wat ik gedaan heb, de hele avond. Ik las verhalen terug en haalde vooral veel herinneringen op aan mooie reizen, gezellige dagen en grappige dingen die ik heb meegemaakt. (Soms moest ik lachen om iets wat ik zelf geschreven had. Is dat erg?)

Voor nu is er één boek. Stel dat er foutjes in zitten, kunnen die nog makkelijk verbeterd worden. Wel heb ik van verschillende mensen gehoord dat ze er ook graag één zouden willen, dus dat is heel leuk. Sta ik straks bij anderen in de kast!

Ik heb een paar foto’s van het boek gemaakt. Niet elke bladzijde natuurlijk, dat zou geen doen zijn. Het is meer om jullie een beeld te geven. Als je dingen van mijn 366 project terug wilt lezen kan dat door bij ‘Categorieën’ te kiezen voor ‘Project 366’.

Nog even een hele grote dankjewel voor alle mensen die me hebben geholpen bij dit project en in het speciaal voor Irma die het boek zo mooi gemaakt heeft!

IMG_9104

This is it!

IMG_9117

Hier kan je goed te zien dat het een behoorlijk dik boek is geworden. 366 dagen (één dag per bladzijde), de maand-indexen, een voorwoord, soms een witte pagina voor de logistiek… Ja dan zit je al snel aan zo’n 400 pagina’s!

IMG_9106

Voorwoord

IMG_9108

Iedere maand heeft een eigen index-pagina

IMG_9109IMG_9110IMG_9120

Twee van mijn favoriete pagina’s (#203 en #204)

IMG_9114 IMG_9123IMG_9115

Het boek is gemaakt met ‘Blurb’, een website die (gratis) programma’s aanbiedt voor het maken van boeken. Vervolgens kan je het boek aan hen opsturen en drukken zij het voor je. Je kunt het zo professioneel maken als je zelf wilt, en er is ook een mogelijkheid om je boeken uit te geven via de boekwinkel van Blurb.

IMG_9116

13 gedachten over “PROJECT 366: THE BOOK”

 1. Na zo hard werken – je creatieve brein zo aan het werk gezet – mag je wel zo waanzinnig trots zijn op het resultaat. Ik hoop dat je er heel veel plezier aan beleefd hebt en dat je heel veel voldoening hebt gehaald uit dit project. Gefeliciteerd, meid!

 2. Lieverd,
  Wauw wat heb je dat mooi gemaakt (en Irma natuurlijk ook)!! Ik ben zo benieuwd hem in het echt te zien, maar zo op de foto’s ziet het er fantastisch uit! Super leuk om alles terug te zien en te lezen. :)
  Xxx

 3. Hoi Milou, wat een prachtig boek, daar mag je terecht trots op zijn. Het is een mooi project geweest, we hebben je verhalen dagelijks met veel plezier gelezen en ook de prachtige foto’s bewonderd. Leuk dat Iris ook deel uit maakt van het 366 project. We blijven je volgen :)

 4. Hey Lieverd, wat geweldig, weer een droom van je die uitkomt, en hoe!
  Erg mooi gedaan samen met Irma, en ik wil het graag snel een x live zien!!!
  Yvonne

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.