LOVE: DOING NOTHING

IMG_7671

Oh mensen, wat heerlijk. Mijn toetsweek is voorbij. Mijn leraren zijn allemaal erg lief voor me geweest en hebben geen huiswerk opgegeven. Buiten is het koud en is het afwisselend aan het sneeuwen, waaien, ijzelen of alles tegelijk. Binnen brandt de haard. (Ik kijk even op van mijn computerscherm. Nee, de haard brandt helemaal niet. Waarom brandt de haard niet? Ik ga er nu iets aan doen. Zo, dat is beter.) Ik zit op de bank, mijn hoofd half begraven in mijn sjaal, en denk aan het feit dat ik helemaal niets hoef te doen. Gewoon helemaal niets. Op vakantie wordt het weleens gevraagd. ‘Maar, wat vind je er nou zo fijn aan?’ (Dat ik helemaal niets hoef te doen, dus.) Laat het me je uitleggen.

Wanneer je niets hoeft te doen, kan je voor twee dingen kiezen. 1. Je neemt het ervan en doet daadwerkelijk helemaal niets. Gewoon gaan liggen, in bed of op de bank, en voor je uit staren, je ogen sluiten of het leven overdenken. Alhoewel, het leven overdenken is eigenlijk wel iets. En dan heb je – al dan niet onbewust – gekozen voor optie 2: iets doen waar je geen tijd voor had toen je wél iets moest doen. (Denk aan belangrijkere dingen: huiswerk maken, de hond uitlaten, sporten, naar school/werk gaan, dat soort zaken.) Wat je gaat doen is een erg persoonlijke keuze. Ik heb vaak een hoop leuke ideeën (nu ga ik eindelijk eens dat moeilijke pianostuk leren/lekker tekenen of schilderen/een gave fotoserie maken/macarons bakken/het leven overdenken) maar eindig vaak doelloos surfend op het internet. Beetje blogs lezen, foto’s kijken, Twitter checken… Eigenlijk wat ik doe wanneer ik eigenlijk wél dingen moet doen, maar daar geen zin in heb. En het is allebei heerlijk. Die leuke dingen, maar ook het doelloos surfen. Ik kan er dan met de volle 100% van genieten. Nou doe ik dat met veel dingen, maar als ik wéét dat ik nog enorm veel moet doen is het toch wat onrustiger. Bovendien, als je niets te doen hebt is daar vaak een goede reden voor. Er zit een lange periode op en je hebt nu vakantie, je toetsweek is voorbij en daarom heb je geen huiswerk, of je hebt superhard gewerkt en bent nu eindelijk klaar met je to-do list. Het is een soort schouderklopje voor je zelf. ‘Goed bezig! En nu mag je lekker niets gaan doen. Of je kiest voor optie 2 en doet wel iets. Maar alleen leuke dingen, hè!

Morgen komt er trouwens een leuk artikel online (al zeg ik het zelf, natuurlijk) waar ik de hele week mee bezig ben geweest. Het gaat ook nog vaker terugkomen, dus ik zou zeggen: stay tuned!

2 gedachten over “LOVE: DOING NOTHING”

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.